SAMENWERKING ZONTA AAN DE LEEDE EN ZONTA KAMPALA

toiletgebouw  toiletgebouw school oeganda

Begin 2018 Zonta aan de Leede in samenwerking met de Zonta Kampala club en de Stichting Wilde Geese implementeerden een sanitair project met de titel “Behoud van meisjes in de school” in het Kanungu district, West-Oeganda.

Zonta clublid Martina Ens heeft de samenwerking geïnitieerd en voerde de coördinatie uit. Het eenjarige project was erop gericht om zoveel mogelijk meisjes op school te houden door maandverband te verspreiden, hygiëne-educatie aan de meisjes te geven en een latrine in Kihihi te bouwen voor de meisjes. Hierdoor worden ze in staat gesteld om een veilige plaats te hebben die voldoet aan de menstruele eisen/ wensen, zonder dat ze door de jongens worden belachelijk gemaakt.

Het heeft wat voeten in aarde gehad maar onze toiletten staan er en duurzaam maandverbandproject voor meisjes loopt. Ook de opleidingen van 2 verpleegkundigen zijn inmiddels gestart en lopen door in 2018 en 2019.

Het is heel bijzonder om samen met Oegandese Zontians te werken aan de realisatie van zo’n doel. Tijdens het bezoek sprak het Zonta team ook met de districtsleiderschap, waaronder de District Education Officer, de plaatsvervangend gemeenteraad voorzitter en de Resident District Commissioner. We hebben ons project geïntroduceerd en we hebben hiervoor applaus ontvangen, omdat het District partners nodig heeft om de water-, sanitaire en hygiëne-niveau (WASH) in de scholen te verbeteren. Dit is een gebied dat niet veel financiering van de regering heeft ontvangen.

Het doel voor dit project was om het in twee scholen te realiseren. Dit zijn de basisschool Kihiihi in de gemeente Kanungu en de basisschool Bushere in Kanungu sub-county.

Dit project werd tot stand gebracht in samenwerking met stichting POWER en Wilde Ganzen. Mooi voorbeeld van samenwerking tussen diverse vrijwilligers organisaties!