Orange the World: STOP Geweld tegen Vrouwen!

In Leiden kleuren 7 gebouwen oranje om aandacht te vragen voor Orange The World: stop geweld tegen vrouwen. De Koornbeursbrug, de Hartenburgkerk, de Schouwburg, Volkenkunde, La Gro Geelkerken Advocaten, het UB en het Academiegebouw. Met meer dan 230 oranje objecten in meer dan 200 gemeenten en 8 provincies zegt niet alleen Leiden, maar heel Nederland, keihard Stop!

Karin Bloemen doet mee met Orange the World. Ze roept op om geweld tegen vrouwen te melden!

Veel mensen denken dat huiselijk geweld uitzonderlijk is. Maar in Nederland rijdt de politie iedere zes minuten naar een melding. Het is een verborgen probleem: daders en slachtoffers praten er niet over. Aandacht vragen voor deze vorm van geweld is een eerste stap, beleid maken de tweede stap.

Zonta aan de Leede roept samen met de Soroptimisten, het Vrouwennetwerk Leiden en Amnesty middels een petitie de gemeenteraad en het college van B & W op om een concrete stap te zetten door daders verplicht op cursus of spreekuur te laten gaan. De vrijblijvendheid waarmee dergelijke trajecten nu worden aangeboden blijkt keer op keer duurzame gedragsverandering te dwarsbomen. De cursus of het spreekuur wordt meestal genegeerd. De cyclus van onmacht en geweld blijft aanhouden.

Ook landelijk wordt er een petitie aangeboden.

Petitie Orange the World 2020

Iedere vrouw moet iedere vorm van geweld kunnen melden! Helaas is het in Nederland nog altijd niet mogelijk voor iedere vrouw om iedere vorm van geweld op een laagdrempelige manier te melden, en dan de hulp te krijgen die ze nodig heeft.

Wij roepen de regering op om te zorgen voor:

  1. Laagdrempelig melden van alle vormen van geweld
    Iedere vrouw die met geweld te maken krijgt moet, desgewenst anoniem, terecht kunnen bij een algemeen bekende hulplijn; één telefoonnummer en één actuele website met informatie. Niet alleen voor geweld achter de voordeur, maar ook voor bijvoorbeeld cybergeweld en seksuele intimidatie op het werk of op straat. Deze hulplijn moet op verschillende manieren bereikbaar zijn; per telefoon, email, website en chat, om het slachtoffers zo makkelijk mogelijk te maken om hulp of advies te vragen.
  2. Passende hulp voor alle vormen van geweld
    Iedere vrouw moet adequaat advies en passende hulp kunnen krijgen voor alle vormen van geweld, waarbij altijd rekening gehouden wordt met haar wensen. Onder andere moeten er voldoende opvangplekken zijn voor vrouwen, en moet er meer geïnvesteerd worden in preventie en het voorkomen van recidive, onder meer door middel van voorlichting voor jongens en mannen.
De Zevaartschool in Leiden La Gro Geelkerken Advocaten