Orange the World 2020

stop violence against women Zonta
Orange the world 2020

Geweld tegen vrouwen en meisjes, zussen, dochters en moeders; het moet stoppen! Ook in Nederland. Doe mee met de wereldwijde Orange the World Selfie campagne. Trek een oranje kledingstuk aan, en zeg ook STOP! Stuur je selfie naar [email protected] of [email protected]. Orange je profielfoto op social media en deel met #OrangetheWorldNL.

Samen kleuren we Nederland Oranje
In meer dan 100 landen wordt tussen 25 november (de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen), en 10 december (internationale mensenrechten dag) 16 dagen lang actiegevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Gebouwen worden in deze periode oranje aangelicht en maken dit -vaak verborgen- geweld zichtbaar; we zetten er letterlijk een spotlight op. In Nederland namen vorig jaar meer dan 150 gemeenten en 8 provincies deel. Leiden doet mee met de Koornbeursbrug, Stadsschouwburg en Museum Volkenkunde.

Samen maken we een eind aan geweld tegen vrouwen
Naast huiselijk geweld, dat sterk is toegenomen tijdens de coronacrisis, maken vrouwen en meisjes ook allerlei andere soorten geweld mee; 45% van de vrouwen in Nederland krijgt in haar leven te maken met seksueel, fysiek of psychisch geweld. Op het werk, op school of in het uitgaansleven. De overgrote meerderheid van vrouwen die met geweld of intimidatie te maken krijgt, doet hiervan geen aangifte of melding. Omdat zij niet weten waar ze terecht kunnen, zich schamen, bang zijn niet serieus genomen te worden of het idee hebben dat melden toch niet helpt. Om dit te bestrijden is het van belang om op alle niveaus bewustwording creëren onder vrouwen én mannen, om het taboe te doorbreken en samen te zorgen dat vrouwen en meisjes geweld kunnen en willen melden. Dat is het doel van de Orange the World campagne.

Doe mee met Orange the World!