25 november: Doe mee en zeg NEE tegen geweld tegen vrouwen!

zonta nederland

25 november is internationale dag om stil te staan bij geweld tegen vrouwen. In 1960 hebben de Verenigde Naties deze dag ingesteld. Bijna 60 jaar later is deze dag nog steeds hard nodig. Want geweld tegen vrouwen komt helaas nog veel te vaak voor. Niet alleen ver weg, in Afrika, Zuid-Amerika, Sudan of Turkije, maar ook bij jou en mij in de buurt.

Oranje

25 november staat internationaal ook wel bekend als Orange Day: een dag waarop men de stad oranje kleurt of monumentale gebouwen oranje verlicht. Zo vragen allerlei mensen en instanties aandacht voor alle manieren van geweld die wordt gepleegd tegen meisjes en vrouwen, en om actie te ondernemen om dit geweld wereldwijd te beëindigen.
Daarmee is 25 november ook de start van een periode van 16 dagen activisme: een periode om het bewustzijn te vergroten en mensen te mobiliseren om veranderingen tot stand te brengen. Tot 10 december – de dag van de mensenrechten – zijn er acties om geweld tegen vrouwen en gender-gebaseerd geweld te verminderen.

Zonta Says NO

Ook Zonta zet zich in voor deze campagne, wereldwijd. Zo ook Zonta Rotterdam en Zonta Rotterdam aan de Maas: samen met de andere Zontians zeggen wij NEE tegen geweld tegen vrouwen.

Want dat is nodig, in deze tijden waarin nog steeds de vrijheid en het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen onder druk staat. We lezen dagelijks over geweld tegen vrouwen en meisjes. De basisvrijheden van vrouwen zijn verankerd in de wet van de mensenrechten, maar worden desondanks nog vaak privé, cultureel en structureel met voeten getreden. Eergerelateerd geweld, genitale verminking, seksuele intimidatie, huwelijkse dwang, huiselijk geweld…genoeg niet-mooie onderwerpen.

Zonta speelt SEVEN

Ter gelegenheid van deze dagen organiseren Zonta Rotterdam en Zonta Rotterdam aan de Maas op donderdag 23 november een speciaal toneelstuk: seven. Jij komt toch ook? Je vindt hier meer informatie over de voorstelling.